SANTA ÚRSULA I EL DIA DE LES VERGES

Tots els 21 d'octubre es celebra el Dia de les Verges, en castellà "Día de las Vírgenes", en honor a Santa Úrsula de Colònia (ciutat d'Alemanya). 

És la primera festa de la tardor, ja que coincideix amb l'inici de la tardor.


Retrat de Santa Úrsula de Colònia

Aquest dia (i també durant aquesta setmana) també es mengen els famosos bunyols o també anomenats "bunyols de vent".

Però, d'on ve aquesta tradició? Quin és el seu origen? Com la celebram aquí a Mallorca?

Comencen pel principi: la història de Santa Úrsula.

Segons conta la llegenda, al segle V, Úrsula era una al·lota cristiana filla d'un príncep britànic que destacava per la seva extraordinària bellesa i no va passar desapercebuda per al rei d’Anglaterra, el qual li demanà si es volia casar amb el seu fill. Si Úrsula deia que no, el rei anglès amenaçava amb la guerra. 

Úrsula va acceptar-ho, però amb dues condicions: que abans de casar-se, pogués anar en peregrinació fins a Roma i poder fer el viatge amb la companyia d’onze mil verges, també cristianes (segons conta la llegenda, altres diuen que només eren 11). 

Un cop a Roma varen convèncer el papa Ciríac (d’existència desconeguda) perquè s’unís al grup.

De tornada a Anglaterra, es varen aturar a Colònia (Alemanya), que estava governada pel poble dels huns. Aquests, quan varen veure n'Úrsula i les onze mil verges varen quedar enamorats, però com que elles havien de seguir el seu viatge i no volien quedat amb ells les varen matar. 

El rei d’aquells bàrbars, va quedar enamorat per la bellesa d’Úrsula i li va demanar que fos la seva esposa. Ella li va respondre que no i ell li va clavar una fletxa al cor (any 453 d.C.).

Aquesta llegenda es va difondre per tot Europa i això propicià que s’aixecassin moltes esglésies en honor seu. Gairebé 400 anys més tard, l'església l'acceptà com a Santa Úrsula, patrona de les al·lotes joves (fadrines) i joves estodiants.

Com la celebram a Mallorca?

El dia 20 d'octubre es celebra la Vigília de Santa Úrsula.

La gent de la mar té aquest dia com a molt ventoler i és per això que diu que “avui és Santa Úrsula, la Ventosa”

Al vespre els al·lots enamorats van a cantar cançons d'amor, anomenades SERENATES, a les al·lotes amb un clavell vermell a la mà. Empren guitarres, bandurries, lauds i panderetes.

Elles, com agraïment, els conviden a menjar bunyols.

Però els qui no cantaven bé, més d’una vegada, han estat rebuts amb poalades d’aigua pel cap i han acabat ben remulls, com a “càstig” per la seva penosa veu.

Els bunyols, que també es mengen molt per Quaresma, són un plat molt característic de la gastronomia mediterrània: al Marroc són anomenats “sfeudj”, a Algèria i Turquia se’ls denomina “lokma”, a Grècia són coneguts com “lukumades” i a Egipte se’ls coneix com a “lokume”.

I n'hi ha de diversos tipus:


Quines cançons es canten?





Pinta a Santa Úrsula:


Pinta els teus bunyols
(Font: Edebé)



Al mapa d'Europa dibuixa la ruta del viatge de Santa Úrsula:



Com fer un clavell de paper?


Coneix el retable de Santa Úrsula (la seva vida en petits quadres):





Comentaris