DIA DE TOTS SANTS I HALLOWEEN

El dia de tots Sants es celebra cada any el dia 1 de novembre. Aquesta festa tradicional catòlica commemora tots els Sants de l'Església Catòlica i a més, està directament relacionada amb la festa de dia dels morts o difunts que es celebra el dia següent, el dia 2 de novembre.



Aquest dia es fa una missa en record de totes les persones que ja han mort i també hi està la tradició de dur flors als cementiris a les tombes dels familiars.


Durant aquests dies, segons la tradició, també es mengen bunyols, panellets de diferents tipus i castanyes torrades o moniatos.

 



I com no, els rosaris!

Els rosaris són una evolució d’un costum festiu consistent en posar sobre les sepultures aquests menjars que es pensava que ajudaven les ànimes dels morts a sobreviure durant el seu trànsit. Pareix que antigament cada peça d’aquest rosari era feta exclusivament amb el que s’anomenaven panets de morts -panetets fets d’una combinació de farina cuita al forn amb les fruites típiques d’aquesta època: carabassa, ametlla, pinyons, castanyes, avellanes… (cada panet significava resar un Parenostre) - i que no hi incloïen productes dolços com sí que es fa en l’actualitat.


Aquesta festa catòlica té un origen celta. Per Tots Sants s'acosta el fred i els dies s’escurcen com més va més; i la natura, després de l’estiu, entra en una època de mort aparent. Per tot això, no és estrany que des de l’antiguitat moltes cultures constituïssin el dia de record dels morts entorn d’aquestes dates.


També té una vessant angloamericana molt coneguda i que ha estat importada des d'Estats Units cap a Europa, que és Halloween. 


Halloween és "All Hallows Eve' (Evening)" que en realitat vol dir "Vespre de tots els sants" (All-Tots / Hallows-Sants / Eve'-Vespre).

Aquesta modalitat de festa posa de manifest la mort i es celebra el vespre del 31 d'octubre al 1 de novembre i les persones que la celebren es difressen de personatge relacionats amb esperits, monstres o personatges d'històries de por. Es fan intercanvis de caramels i llepolies a les portes de les cases.

Una cançó de convivència entre els vius i els morts (Ed. Primària):




I altres:

CANÇONS PER EL DIA DE TOTS SANTS (Ed. Infantil):

Jo tenc un rosari (lletra a la descripció del video)


La castanyera



Per Tots Sants


Fem panellets



De hecho, para los primeros cristianos amar es sinónimo de vida: «Nosotros sabemos que hemos pasado de la muerte a la vida, porque amamos a los hermanos. Quien no ama permanece en la muerte» (1 Jn 3,14). Cuando amamos, también a los que no están, ahondamos en su vida.

El Papa Francisco en la encíclica Fratelli Tutti, también reflexiona sobre la muerte haciendo ver que cuando somos capaces de unirnos a los demás es cuando la vida alcanza su máxima expresión:

Aquí hay un secreto de la verdadera existencia humana, porque «la vida subsiste donde hay vínculo, comunión, fraternidad; y es una vida más fuerte que la muerte cuando se construye sobre relaciones verdaderas y lazos de fidelidad. Por el contrario, no hay vida cuando pretendemos pertenecer sólo a nosotros mismos y vivir como islas: en estas actitudes prevalece la muerte»

Fratelli Tuttí #87























UNA VISIÓ CRÍTICA DE LA FESTA DE HALLOWEEN


El negoci de la mort i els sustos ha desplaçat entre els més joves l’origen de la festa de Tots Sants i dels Difunts tant en la tradició pagama del Shamain com en la tradició cristiana de celebrar la vida. 
Els darrers anys aquesta festa de Halloween destaca perquè mou molts doblers. Fins i tot, l’associació OCU (defensors dels consumidors) parlen de que en el cas d’Espanya és una “festa prefabricada” que aprofita la propaganda que ve dels EEUU per introduir la necessitat de fer unes compres innecessàries que ens poden fer caure en el consumisme. 

Des de l’OCU es diu:
No caigas en el consumismo excesivo que acompaña todas estas fiestas “prefabricadas”: no necesitas comprar platos, servilletas o guirnaldas temáticas, que no son baratas y no podrás reutilizar. Escoge productos naturales, auténticas calabazas de la frutería, hojas caídas de los árboles, piñas…o mejor aún, pide a los más pequeños que hagan ellos mismos sus dibujos y decoren la casa.

S’ha perdut el sentit originari de la festa i la forma de recordar els difunts i això pot fer entendre que pensar en els morts és motiu de por i tristesa. Tot el contrari. Recordar els que ja no són amb nosaltres ha de ser motiu de respecte cap a ells. Però sembla que hem optat més per fer d’aquesta festa una festa de disfresses sobre la mort.

Preguntes per pensar:
  • Què et semblen aquests canvis en les tradicions?
  • Se celebra Halloween en el teu entorn?
  • Creus que el motiu econòmic es el més potent o n’hi ha d’altres?
  • Podria ser que de la mort, de la por… n’hem fet un negoci més?
  • Queden elements o coses sobre la religió o de l’experiència cristiana de la mort?

Comentaris